Catatan

Lamazi Georgia, Barigalus Armenia.

Imej
Lamazi Georgia, Barigalus Armenia.
(Cantik Georgia, Selamat datang ke Armenia)
الحَمْدلله Diberikan peluang melawat dua negara berjiran pada cuti sekolah anak-anak yang lepas, Georgia dan Armenia.  Keduanya ada keunikan tersendiri. Musim ketika lawatan kami dipenghujung musim sejuk dan dipermulaan musim bunga. Kami sekeluarga bersama keluarga sahabat yang jumlahnya 7 orang bertolak dari Doha, Hamad International Airport ke TBS (Tbilisi Airport) sebagai permulaan.
Perjalanan mengambil masa 5 jam kedestinasi. Visa TIDAK PERLU!. Urusan imigresen agak mudah.Pastikan cip elektronic passport anda bergungsi dengan baik. Tempat singgah pertama kami adalah Tiflisflux Boutique Hotel, sangat sesuai untuk back packers dan kurang sesuai untuk kami yang bekeluarga dengan anak kecil.
Pemandangan dari situ sangat cantik dan lokasinya ditengah-tengah bandar Tbilisi dgn kemudahan pasaraya dan lain-lain akan memudahkan pergerakan anda.
Destinasi seterusnya adalah Gudauri. Tujuan utama tidak lain aktiviti ber salj…

Tarbiah Ummi Adam, Daiyan, Uwais ~ 02

Imej
Zaman sekarang, kita berlumba-lumba mahukan anak yang mempunyai tahap IQ yang tinggi. IQ adalah singkatan bagi Intelligence Quotient iaitu nilai kecerdasan.

Tahukah kita ada Q, Quotient yang lain diambil kira iaitu EQ, Emotional Quotient atau lebih sedap jika kita sebutkan sebagai Kecerdasan Emosi (emotional intelligence)
Keduanya perlu seimbang dan bagi makngah Emotional Intelligence yang lebih tinggi perlu pada setiap anak malah pada diri kita sendiri. EQ adalah kebolehan mengenalpasti, menganalisa dan mengawal emosi diri, orang di sekeliling dan kumpulan.

IQ yang tinggi itu baik, tapi apa gunanya jika ia tidak disertakan sekali dengan akhlak yang baik. IQ yang tinggi tidak dapat menjamin 'rasa bahagia' jika tidak bersama kecerdasan emosi yang tinggi. Kata orang bahagia itu dari diri kita sendiri bukanlah sebab utamanya dari benda atau orang lain.

Dalam membentuk EQ yang tinggi pada anak-anak(juga diri kita) dengan kata lain ia juga membantu menggalakkan anak-a…

Tarbiah Ummi Adam, Daiyan, Uwais ~ 01

Imej
Masa umur 8-9 tahun makngah ada satu buku lebih kurang tajuknya
Mari Belajar Bahasa Arab Dalam 30 Hari
Nak dijadikan cerita, kat depan kulit buku tu ada gambar bendera negara-negara yang menggunakan bahasa arab sebagai bahasa utama. Ada lebih 5 bendera dan salah satunya bendera Qatar.
Walaupun makngah tak baca habis tapi memang sayang kat buku tu tak tau kenapa😅
Dan walaupun begitu, makngah tetap tak pandai berbahasa arab sampai sekarang😂
Tak pernah bermimpi dan tak pernah terfikir pun nak tinggal di negara arab, QadarAllah sekarang dah masuk 5 tahun disini dan anak yang ketiga pun lahir disini.

Bila ingat, apa yang makngah selalu tengok dulu umpama tertanam di minda bawah sedar dan sekarang masanya ia dirasai. Orang kata berangan itu percuma dan seronok, lagi seronok jika ia benar-benar terjadi!
Setakat ini baru 3 buah negara arab yang makngah pernah sampai termasuk tempat tinggal sekarang dari banyak bendera kat buku tu. Alhamdulillah, sungguh tak sangka, tapi …

Petua rawatan untuk kulit yang licin dan cantik.

Imej
Pengalaman saya gunakan daun ini untuk mecantikkan kulit anak saya yang kemerahan dan gatal disebabkan ekzema. Kebanyakkan mereka mengatakan ianya ruam susu, tetapi melihatkan dia agak menderita menggaru sampai berdarah mukanya saya mula terfikir akan perubatan alternatif yg diperturunkan oleh Allahyarham ayah saya.




Cara-cara penyediaan :

Mee Kuning Buatan Anak Bujangku.

Imej
Wah wah korang nak makan Abi yg kena buat? La ni hangpa buat Abi monitor dan bantu sikit2 ok?
 Depa setuju kita on... Bahan-bahan : 1. Tepung gandum 1kg

2. Air sejuk + serbuk kunyit (Agak-agak kuning dahla) = 400ml 3. 1sudu kecil garam 4. Tangan yang bersih. 5. Air yang betul-betul panas dicampur dengan 3 sudu besar minyak masak untuk merebus produk akhir nanti. Kalau tak cukup panas mee akan melekat di dasar periuk@kuali.  6. Minyak masak
Cara-cara : 1. Masukkan tepung dalam bekas adunan 2. Masukkan campuran air berdikit sehingga habis. 3. Gaul sampai bercampur semuanya dan uli sampai jadi doh. 4. Nampak macam keras? Memang kena macamtu pun. Kalau lembut jawabnya doh tu tak jadi. 5. Kepal agak sebesar penumbok budak dan gelek dalam penggelek. Saya guna ketebalan no 3 (tebal) kemudiannya digelekkan dengan no 5 (nipis) dan diteruskan dengan gelekan mee. Mesin kita mungkin tak sama sila biasakan dengan mesin anda atau baca manual yang disediakn oleh pengeluar mesin anda.
6. Masukkan mee…

1st Ramadhan 1437/2016 M

Imej
On the way to Felda Chini from Qatar. Nothing to expect since it's normal journey but special. Miss my mum and i want to meet her soon. Bought for her pressure cooker from Turkey. Will update this "thing" performance when I reach my home town.

Change out engine oil pressure sensor for Nissan Pathfinder 2006/2007

Imej
1. Ensure your engine oil at appropriate level before you tend to do any replacement job on this sensor.
2. Tools and PPE required as photo.
3. New Sensor.Purchase at Nissan dealer.

See the photo for self explanation.