Catatan

Tunjukkan catatan dari 2011

Semester 3

Alhamdulillah ,
Kali ini just nak cerita sikit pasal life student.Dah sem 3 rupanya dan bermaksud dah hampir setahun diri jadi pelajar balik di OUM Pahang.Kadang-kadang sesak jugak dengan assignment yang datang mencurah-curah dekat dgn tgh bulan ni.Yelah nama dah makan gaji mmg macamtula pasang surut dia jd nak buat asignment pun takde mood.
Hahah ada kaitan ke?
Alasan!
Sebenarnya nak buat tp line internet jeap ada jap "nadai".Lemah betul.(alasan lagi).
Tapi alhamdulillah berkat sokongan isteri yang tak pernah kurang membuatkan diri ini betambah motibasi tambahan pula memikirkan contoh dan teladan untuk amanah kami - Adam Darwisy & Daiyan Danish ~ Abi dan Umi sayang kamu berdua.

Harimau Mati Meniggalkan Belang Manusia Mati Meninggalkan.....

Imej
Assalamualaikum,
Hari ni masih di KM-1 milik Kencana Petroleum.
Terima email daripada AP recruitment yang saya kena attend satu lagi test yg di panggil Stress Test.Hui ni macam tikus kecil yang lari dalam kandang kecil apa yerrrr nama dia.Hemster!!!
Insya Allah mesin macamnilah kot yang saya kena lari-lari bapak (anak dah 2 maksudnya kena jadi bapakla)
    Insya Allah akan di buat di Kuantan dam semestinya Isteri dan anak-anak berdua tu akan ikut.Kita Kasi Gegar KMC Huhuhu dan Kedai Ayam Penyek depan bangunan tersebut.
Opss berbalik kepada tajuk utama tadi ...erm agak-agak apa yang aku boleh saya tinggalkan? Nie kena berfikir secara rasional dan dalam serta mematuhi syariat Islam.
Mengubah dunia menjadi lebih baik? Huit siapalah saya.Insan kerdil ~ tapi ianya boleh bermula dari saya dengan sumbangan yang kecil. Tak ada orang tahu, ermm perlu ke untuk semua tahu?Tepuk dada tanyalah iman.
   Tetapi yang penting agar ia dapat dijadikan sebagai doa-doa atau saham akhirat kita apabila berad…

Daripada Seketul Arang Batu Menjadi Permata

Imej
Assalamualaikum,
Tertarik dengan kisah mendiang Steve (apple) yang mana pernah terdengar di telinga ini bahawa prinsip hidupnya adalah "Apa yang boleh disumbangkan olehnya pada masyarakat dunia sebelum dia tiada kesempatan itu (mati) "
Sehingga kini terbukti dia telah menyumbangkan sesuatu dan memberi inspirasi pada diriku sendiri ~ Apa yang telah aku sumbangkan pada agamaku,keluargaku, dan masyarakat sekeliling aku?
 Motivasi telah bernyala dan harap akan terus marak sehingga ke akhir waktu di temani isteri dan anak-anak tercinta demi mencapai impian kami bersama.

Bekerjalah bersungguh-sungguh seakan hidup selamanya dan beribadatlah bersungguh-sungguh seakan mati esok hari.

Baju dan Hero-hero

Imej
Assalamualikum,
Huhu personal sikit tajuk ni tapi tak apalah untuk kenangan masa depan.
Dulu-dulu selalu mentua dan nenek bini (Nek Ling) saya pesan ~ Simpan baju ko ya kei anak tido takut nya ngenang ada juak bau badan abinya disiya.

Dan sekarang  saya masih tinggalkan baju itu, tapi bukan untuk hero2 kami tetapi untuk ....
Biarlah rahsia kat Dato' CT.

Sekarang Abang Adam dah boleh bersembang dengan saya dan uminya, kekadang nak marah pun ada dengan perangainya yang suka mendesak tetapi itulah ragam yang membuatkan saya sendiri kengkadang mengenangnya jauh di tengah lautan.Adik Daiyan dah tumbuh gigi di bahagian atas~ alamat dapat adik lelaki kata orang Sarawak.
Dia kecik sikit fizikalnya berbanding abangnya pada umur yang sama tetapi kekuatan fizikalnya adalah lebih berbanding abangnya.Kelebihan masing-masing yang diberikan olehNya.
Setakat ni dulu.
End of text.

Zakat

Alhamdulillah 2 hari lepas dapatla saya menunaikan kewajipan ni buat pertamanya kalinya di Negeri Pahang DM.Sebelum ni biasala di Sarawak dengan ayah angkat saya sendiri sebagai amil bertauliah iaitu Ayahanda Wahed bin Kep di Bintulu. Tahun ini untuk empat (4) orang Insya Allah untuk 2 tahun lagi untuk lima (5) orang pulak kot. : )
KEWAJIPAN MENUNAIKAN ZAKAT Firman Allah..
" Dan dirikanlah kamu akan solat dan tunaikanlah zakat "Al-Baqarah, ayat 43
... Firman Allah..
" Ambillah sebahagian daripada harta mereka menjadi sedekah (zakat) supaya dengannya dapat membersihkan diri mereka daripada dosa dan menyucikan mereka dari akhlak yang buruk.."At-Taubah, ayat 103
... Hadith Rasulullah S.A.W
" Bentenglah harta kamu dengan berzakat dan ubati pesakit-pesakit kamu dengan bersedekah serta hadapilah gelombang bala dengan menangis dan mengadu kepada Allah "Riwayat Abu Daud, At-Tabarani dan Al-Baihaqi
... Kewajipan mengeluarkan Zakat kepada pemerintah
Hadith Rasulullah S…

Akhirnya Ada Maklum Balas

Assalamualaiukum,
Fuh berabuk naik cabuk dah aku punya blog.Harap pas nie aku akan ada byk masa untuk update blog ni.
Sesapa ada short cut untuk eliminate cholestrol dari tubuhku yang montel ini?
Tolong share atau tinggalkan pesan.
Many thanks 





Permohonan Tiada Jawapan

Imej
Assalamualaikum,
Wah dah sehari rupanya saya pijak tanah ni.Cantik nya dunia yang Allah cipta dan semestinya ragam manusia yang pelbagai menambahkan lagi keunikannya.
Saja je nak tulis pasal antar permohonan nak minta kerja kat middle east tapi tak berjawab..heh sindrom ni bukan kena kat orang Malaysia je tapi kebanyakan syarikat asing pun 2 kali 5 je.Dah tau tanak bagi job just reply jelar 'ur aplication not succesfull' susahke?apara-ni marah sebab adik-adik saya pun masa dulu2 minta kerja sama juga kena macam ni dan boleh kata semua yang minta kerja dan tak dapat, tak pernah terima pun jawapan.Namun kini sesetengah syarikat ada menyatakan yang kalau tak terima jawapan sekian-sekian bulan maknanya jangan nak buh harapan lagi la yer...carila tempat lain dan diikuti dengan D.U.I.T
Dulu masa minta kat salah sebuah power plant di N9 pun sama juga.Kerana semangat ingin tahu kita tepon la diaorang dan jawapanya ialah "Ala cik kalau ada,adala nanti kami call,kalau takde takdela…

Ceria ku Bersama Assignment

Assalamualaikum,
Beginilah kot rasanya jadi student sambil belajar,memang ada tekanan tetapi kalau kawan sekeliling ada bagi sokongan memang rasa rasa bersamangat baban punya.Deh tak boleh tulis panjang sbb ada kerja nak buatt...biasala appraisal atau kata orang melayu angkut bakul sendiri...erm takkan nak angkat bakul orang karang kena hukuman baru tau.

Kad Kredit-Keperluan,Kemahuan,Ke"eksenan" -Bahagian 2

Assalamualaikum,
Ok hari ni saya sambung lagi pasal kad kredit ni. 

1.Keperluan

Ya memang perlu kalau korang yang jenis suka merayau atau "travel" samaada ianya keperluan kerja atau saja suka-suka.Cuba bayangkan kalau bawa tunai untuk daftar masuk sebuah hotel, RM 160++ ni dah kira offer la ni sempena monsun cup haha.Kalau duduk 5 hari maknanya RM 800++ dan biasanya pakai cash dia akan minta bayaran tambahan satu malam.-Ni pengalaman masa "check in" kat sebuah hotel di ibu kota Ni** Hotel.Nak bawa cash banyak tu memang biasa bagi sesetengah orang tapi bagi sesetengah memang ada fobia sikit sebab biasa dan pernah "hilang" dalam amaun yang banyak.
Beli tiket kapal terbang (Berulang ke Borneo dan Semenanjung)-Owh memang perlu apatah lagi nak dapat harga promosi dari syarikat-syarikat ini.Kalau cash kena pi kaunter kat tempat tertentu sahaja-susah sikitla bagi orang macam saya ni.
Lagi satu kalau pergi ke hutan-hutan@ taman negara takkan nak bawa cash banyak-…

Kad Kredit-Keperluan,Kemahuan,Ke"eksenan"

Assalamualaikum,
Sengaja pilih tajuk biasa-biasa ni sebab semalam baru terima kad kredit dari Bank saya mesti pilih.Sebelum ni memang dah pakai pun dari Bank merah merah dan yang kedua dari bank kuning.Bank merah sepanjang saya pakai memang puas hati sehingga di upgrade saya punya limit sampai bebelas ribu.Kemudian saya terminate sebab saya tak ada akaun dengan bank ini jadi nak bayar asyik kena pergi mesin ATM.
Kedua pakai bank kuning sebab konon pakej masa beli kereta,hampeh hari ini ambik esok terus kena RM 50.Sabar ajelah kan tapi dalam hati @#$$%%^&.Tapi yang paling tak bestnya tiap-tiap bulan ada jer makhluk dari planet mana entah telefon tanya soalan itu ini,promosi baik dan entah apa-apa lagi,akhir perbicaraan minta no kad kredit....Kalau korang kena macam ni tiap-tiap bulan apa korang nak buat? - Sila jawab di shout box @ comment kalau rajin.Nanti kita hantar ke Aduan Rakyat


Terkini pakai yang islamik punya.Nak cerita panjang pun belum boleh lagi sebab tak pakai lagi.Ada …

Hasil Dari Kebun Kecilku

Imej
Assalamualaikum,
Sajajer nak tunjuk hasil yang tak seberapa dari kebun kami kat belakang rumah.Semua pokok dah di cabut untuk tanam semula.Ala macam felda tue tapi tak perlula nak berhutang  balik dengan FELDA sampai ke anak cucu.Untung-untung dapat bonus macam peneroka tu ok jugakkan?
Merepekla pulak...nah ini dia________________.



 End of text.

CHOPPER CancElL@#!%^&*##

Assalamualaikum,
Perhatian kepada semua penumpang chopper call sign S** ,penerbangan hari ini dibatalkan kesemuanya dan blablabla...Entahla memang tak best langsung pengumuman itu hatta di buat oleh penyanyi paling best dalam dunia ini.Terpaksala "re-plan" balik segala rancangan untuk mendaftar di OUM esok.Semestinya esok akan  sampai di Kuantan pada masanya kerana chopper Insya Allah akan ada esok.
Inilah rencah kehidupan orang-orang laut seperti kami semua.

   Biasala kan nak menuntut ilmu ini memang ada saja dugaan dan bila kita berjaya melepasinya pastinya akan menjadi satu kenangan manis pada diri sendiri dan dorongan pada masa hadapan.
   Yang chopper sebelah tu sesaje jer isi dari kosong.Kami pernah juga bawa benda alah ni dan jadi pilot (pakai remote hehe), akhirnya berlaku peristiwa jatuh ke dalam laut terus malas nak bawa lagi...rugi sebab jatuh laut mana dapat ambik lagi kan?

   Kalau yang nak tau kami pakai apa bolehla tengok kat sini.
Cukup buat masa ni kena is…

Satellite Phone dan Saya

Imej
Alhamdulillah kerana dapat lagi menjengah tahun baru 2011 dengan selamat.Orang macam saya ni belum ada kesempatan nak ucap selamat tahun baru "face to face" dengan anak-anak dan isteri.Walaubagaimanapun teknologi canggih hari ini telah membolehkan orang-orang seperti kami menghubungi orang tersayang,terindu dan seangkatan dengannya melalui telefon satelite (satellite phone)  
Ada orang cakap kedua belah pihak di kenakan caj,pemanggil kena penerima pun kena...entahla.
 Tapi apa yang penting kat sini dapat jugala menghubungi mereka untuk bertanya khabar dan bertukar-tukar info.Berita kurang senang diterima bila isteri telefon mengatakan yang kami kemungkinan besar kena berpindah memandangkan ada isu-isu tertentu.Tapi takpela balik nanti boleh runding dengan pihak mereka