Catatan

Tunjukkan catatan dari Ogos, 2009

Tips Kejutkan orang bersahur

Ni aku dapat dari mail seorang kawan yang bekerja di Sarawak Energy.
Yang mana amat bergunala di praktikkan sempena Ramadhan ni ataupun yg mendatang,...erm tue pun kalau panjang umur lagi Insya Allah.
Yang bagus jdkanla iktibar sama2 yg lawak2tu jgnla ambik hati : -
Tips Kejutkan orang bersahurPuasa pun nak dekat, tapi time untuk bangunkan orang bersahur adalah time paling crucial sekali. Dibawah ni ada2 tips menarik untuk dicuba:-)

Kalau nak kejutkan orang bangun tidur especially sahur..cam ni antara caranya..
1. pegang anak jari kiri/kanan sambil tu panggil nama dia perlahan lahan..
2. sentuh bahu org tidur tu..dan goyangkan perlahan lahan..sambil panggil nama dia...
3. renjis air kat muka dia...sambil panggil nama dia...
4. tampar tampar manja pipi dia..sambil panggil nama dia...
5. tutup kipas/air cond


tapi kalau masih tak berkesan
1. jerit nama dia kuat kuat...
2. gigit ibu jari kaki dia..cam antu toyol gigit
3. simbah air sebaldi...kalau boleh air rendam baju dalam korang
4. tarik rambut dia …

Terawikh

Imej
Dah sampai Bintulu dah aku rupanya..apalagi dalam kepala terus teringat kat bujang sulong aku.
Wah makin berisi Adam Darwisy.
Malam apalagi terawikhla......ermm best betul dapat Terawikh atas darat,takla bergoyang badan2 masa semayang macam kat laut nun.Kat mana aku kerja????
Tengokla gambartue agak2 boleh teka kot.
Macam biasa di Bintulu aku memangpergi Al Hidayah meriah dan penuh orang di masjid Al Hidayah mana taknya JKK pun hebat2 semua, Semoga pengorbanan anda semua di rahmati dan di balas dgn sebaiknya oleh Allah SWT

Ulang Tahun

Imej
Erm sedar tak sedar dah setahun aku berkongsi hidup dengan isteri tersayang.Tak sangka pula kedua-dua mertua aku beli kek untuk celebrate.Malu pulak rasa tp terima kasih pada kawan2 yg datang yang tak dapat datang takpela sibuk dgn kerja masing2.


Petang kami lakibini ada pergila tgk rumah yg kami beli, Iris Garden Aparment.Belum siap mgkn last touch up kot.Sempat jugala my wife snap blok yg bakal kami diami nanti.






Dan hadiah paling istimewa untuk kami berdua pastinya dengan kehadiran HERO kami orang,bujang sulong, Adam Darwisy.

Aku Gerammmmmmm

Imej
Ni aku geram sgt sebab tak tau nak masak apa dengan udangni.Lgpun first time dapat pegang hidup dan besar mcmni.Bg sesetengah orang mungkin kecik tp bg aku dah besar....sama besar dgn pipi aku yang tembam ;)

Dr SMS & Saya

Imej
Ni masa aku dok sibuk ada kesempatan jumpa Dr SMS, angkasawan pertama Malaysia.
Mmg respectla dia punya perpektif dalam memajukan pemikiran rakyat Malaysia khasnya dgn caranya tersendiri.
Aku macamana pulak?

Jerebu

Imej
Apakah Jerebu?Jerebu yang kelihatan di latar langit bandar kita disebabkan oleh zarah terampai di dalam atmosfera. Pada kepekatan yang tinggi, zarahan ini terserak dan menyerap cahaya matahari menyebabkan ketampakan mengufuk mengurang menjadikan atmosfera kelihatan pendar baiduri. Jerebu tidak hanya terbatas di kawasan alam sekitar bandar tetapi dicerap juga di luar bandar.Zarah Jerebu - Asal Kejadiannya
Pembakaran Terbuka
Asap Kenderaan


Zarah yang menyebabkan fenomena jerebu berasal daripada pelbagai sumber, antaranya ialah semulajadi dan antropogen. Sumber semula jadi termasuklah lautan, hutan dan permukaan bumi. Walau bagaimanapun kebanyakan zarahan adalah daripada aktiviti manusia seperti pembakaran secara terbuka, pembukaan tanah, pengunaan kenderaan bermotor dan pembakaran bahan api di dalam dandang industri.

Keadaan di Malaysia yang Membantu Pemben…

Puasa

Imej
Tak lama lagi puasa akan menjelma,teringat pula masa zaman kat Bintulu dulu,yela tupun selepas aku terbaca pasal kawan di blog member aku dulu di roy.com
Nila gambar2 masa berbuka puasa di Bintulu.Dtg bercouple pn ada,bujang pun ada eksen bujang pun ada hehe

Resepi???

Imej
Erm nak masak apa nie?
Sape ade idea?
Klau nak tau ni lah Hasil Sg Similajau yg blum tercemar.
Akan datang belum tau, sbb tak lama nak ada plant buat aluminium kat area sana.

Perjalanan.........

Hari ni ari ke 2 di Bintulu,Alhamdulillah anak sihat wal afiat,1st day sampai terkejut juga tengok anak makin putih mana tidak nya diceriterakan oleh *yaknya (makcik) uminya dah jadi mcm Petrol station.
Adam hanya menyusu badan selama ni so klau nak tgk beza dia tgkla gambar2 tu