Catatan

Tunjukkan catatan dari 2009

Tahun Baru

Imej
Assalamualaikum,
Sebelum nie kereta ke 2 aku ter accident langgar blakang kereta orang.Nak buat macamne dah terkena so aku bersyukur sangat2 kerana tak melibatkan nyawa atau kecederaan pada insan2 lain.Gambar dah siap repair nanti aku akan uploadkan.Sambil2 tue bolehla aku meneliti hasil kerja tangan member aku Zaidi satay ke atas kereta Iswara tersebut.Sepatutunya kereta tue dah kluar arini tp disebabkan aku kerja aku minta tolong ayah aku ambilkan.Terima kasihla ayah sebab bersusah-susah nak pi ambik kereta tue.
Esok dah masuk tahun masihi baru dan 15 belas hari lepas awal Muharram 1431.Entah macammana dengan azam aku tahun lepas??????????Dah tercapai sebenarnya sbb aku target nak balik dan kerja di semenanjung dan Alhamdulillah hajat tercapai.
Tahun ni hajat aku nak beli sebiji rumah di Chini,ala tak payah mahal as long ada kira okla.
Apa lagi yea........erm nak tambah anak sorang lagi kot hehehehe

Niela rupa Iswara yg malang itu........


Makang Malang (Makan Malam)

Imej
Alhamdulillah sempatla kami orang mlm tadi cari tempat-tempat yang perlu seperti bank,kedai servis kerete,kedai makan dan kedai2 kain.KEDAI KAIN??????????Eh perluke? Mestila untuk orang ompuan kata bini aku.

Dalam pencarian di malam sambil hujan mencurah-curah jumpala kedai makan (eleh kedai dekat ngan hotel je sebab tempat lain dah tutup).Thank you bro tokey kedai sebab kasi tempat special since aku bawa Adam sekali.Rating food 4.5/5 star.Waiting serve 5/5 star.Price berbaloi-baloi.
1.Siakap 3 rasa
2.Kailan ikan masin
3.Teh o limau suam.
4.Milo Suam
5.Air suam.
RM 25.60

Perjalanan Ke Kuala Terengganu

Imej
Assalamualaikum and good day,
Harini aku sekeluarga ke KT.Aku saja jer try jalan Nyabor,Mukhtafi Billah Shah highway...........nah kau menyesal sekejap.Bukan apa jalan macam ada periuk api kena elak kiri kanan.Mungkin dalam proses nak siap kot.(kot apa, aku lalu dalam tahun 2003 pun mcmtu jugak hehehe)
Disebabkan hujan tak henti-henti aku tak berapa berani nak berenti mana-mana kot air naik tengah-tengah jalan pitam dibuatnya nanti.ga Aku tengok kiri kanan air dah nak penuh sungai.Ada juga sign board "BANJIR DIHADAPAN" dah di letak di tepi2 jalan dan sebelum jambatan.Walau bagaimanapun Alhamdulillah kami sampai seperti yang dirancangkan.
Gambar sepanjang jalan tak ambik sebab ujan sampaila la nie belum surut-surut.Takpela aku lepak dulu sekeluarga di Grand Continental KT.




Simptom-simptom....

Assalamualaikum and very good day,
Hari ni ni laut Cina Selatan amat tenang skali tapi sayang tak setenang perutku.Entah sejak subuh yang aku perasan aku terasa mual yang amat sangat.Bila chef cook ajak makan semalampun aku tolak biasanya aku nang kaki makan especially dalam kapal.
Pagi tadi atas rig menu nasi minyak ikan kayu,tengok ikan pun aku dah tak ingin bukan nak kerek@berlagak tapi entah macammana timbul perasaan begitu.Tiba-tiba aku syak something...................jeng jeng tum tum tam dam dam dun
hehehe thrill sikitla kan
Pada pengalaman aku yang lepas-lepas macam bermaksud bini aku mengandung,eh adake isteri mengandung suami alahan?aku dulu memang 101% tak percaya benda2 mcmni biasala orang moden katakan.Tapi dah kena skali dengan batang tubuh sendiri baru tau haha.Bini aku rilek je sepanjang megandung anak kami, aku pulak lebih2 tak boleh bau itu,tak boleh bau ini especially ikan diulangi ikan!
Nie dah dikira simptom yang sama ni so aku suruhla bini pergi cek kot2la mengandung…

Sarapan dan Adab Potong Kuku

Imej
Alhamdulillah pagi2 lg aku dah dapat call wife aku dalam kul 6 am klau tak silap.Hero Adam biasala tengah tidor sedap sebab kenyang nyusu uminya.Selepas wife cerita ckit2 pasal perjalanan escort bebudak UPM ke Miri aku pun minta diri untuk sarapan.Jangan lupa bersarapan kerana sarapan adalah penting untuk kesihatan dan kajian menunjukkan yang orang yang tidak bersarapan mempunyai potensi yg lebih besar untuk obes@gemuk berlebihan.

Owh ye hari nie baru teringat hari Isnin nak potong kukulah,kebetulan ada masa kan.
Tengah dok belek2 email2 lama dari kengkawan tetiba terbaca satu article yang aku simpan dalam personal folder.Alangkah bagusnya klau aku dapat kongsi dgn orang lain so the best way aku publish la kat sini untuk tatapan umum.

The Irreplaceable Void

A nice story and a good reminder to us all ......................



Four years ago, an accident took my beloved wife away and very often I
wonder, how does my wife, feel right now? She must be feeling extremely sad
for leaving a husband who is incapable to taking care of the house and the
kid 'cos that is the exact feeling that I have, as I feel that I have
failed to provide for the physical and emotional needs of my child, and
failed to be the dad and mum for my child.
There was one par ti cular da y, when I had an emergency at work. Hence, I
had to leave home whilst my child was still sleeping. So thinking that
there was still rice leftovers, I hastily cooked an egg and left after
informing my sleepy child.
With the double roles, I am often exhausted at work as well as when I am
home. So after a long day, I came home, totally drained of all energy. So
with just a brief hug and kiss for my child, I went straight into the room,
skipping dinner. However, when I jumped into my bed with intention of…

Communication

Imej

Musim Tengkujuh

Imej
Salam,
Hari ni first day aku naik ke tempat aku kerja,
Ombak dan angin mmg luar biasa sedikit keadannya.
Musim tengkujuhla katakan
Sebut musim tengkujuh mengingatkan aku zaman aku kecik-kecik dulu tau....
Dulu sebut je musim tengkujuh apa yg terbayang dalam kepala aku ialah jeng jeng jeng
"TAHAN PUKAT IKAN"bersama kawan-kawan.Hehe best tau, banyak ikan time ni sbb banjir ikan terpaksa kluar dari lubok masing2.Kekadang tue aku tahan atas jalan raya je, mmg banyak ikan yang sangkut termasukla keli,haruan,bujuk,sebarau,lampam dan kekadang ikan tapah.


Tapi la nie kurang dah ujan sebab mood musim la nie pn dah tak tentu,dulu masa sekolah yg cikgu ajar (sbb ada dlm buku teks Alam dan Manusia.*buku ni dah tak wujud kot) monsun timur laut ni berlaku pada November hingga Mac yang membawa hujan lebat ke pantai timur, masa niela banjir-banjir besar berlaku kat negeri-negeri ni termasukla kampung aku.

Niela ikan2 yang menjadi kegemaran aku klau pergi memukat.Aku ambik dari internet je sbb yang …

Rumah Baru

Imej
Tadi petang sebab boring sesangat aku ajakla bini aku pergi tengok rumah yang aku beli last year dari BBC.Klau tak salah no 328 IRIS Apartment,Bintulu.
Masa aku beli tu masih dalam pembinaan sekarang dah nak siap kot.Aku terjumpa ada uncle dalam on site office lepas aku tanya dia agak2 bila boleh duduk?(sbb nampak mcm bos kontraktor binaan)Dia cakap bulan depan.Ermm esok bukan bulan depanke? :p
Aku try survey pastu nampak pintu tak kunci aku masuk jela jengok rumah yang aku dah tempahtu.Kebetulan bini aku ada bawa hset cam dia aku snapla sikit walaupun blum siap sepenuhnya.






























Sesak Nafas

Tadi dok sembang-sembang dengan kawan kat kedai area Medan Jaya dgn member2,Zaidel dan Musa.Dok cerita kesah masing2.Semua topik masuk, biasala jarang jumpa.
Tapi bila masuk bab kesihatan aku dah bimbang ckit,mana tak cuak dah banyak kes aku dengar pasal cerita sesak nafas kat Bintulu ni dan skang yang terlibat ni semua taulan terdekat aku ni.
Mula2 aku sampai Bintulu ni pun aku dah dengar pasal benda2 ni tp aku ignore je sbb tak kena kat aku atau org terdekat.
Nak ckap bahasa senang udara sini tercemar tahap teruk.Sapa2 yg ada asma ckit2 tu aku advise tak payahla datang sini kot takut makin teruk.
Niela antara yang menyebabkan aku membuak buak nak bawa anak bini aku balik kampung aku.
Ngeri sangat aku dengar dari kawan2 aku yg mengalami dan terpaksa menempuhi kejadian tu.
Ya Allah tabahkanla hati2 mereka menharungi cabaran dan dugaan Mu.Amin Ya Rabbal A'lamin

Aspirasi

Imej
Tadi dok cek gmail sambil jaga hero kami, tiba-tiba ada satu tajuk email yg menarik minat aku untuk membacanya sampai abis.Nak buat ulasan aku tak pandai sangat so aku copy jela dari sana senang tak celaru klau orang lain baca.Inila dia..English version only.(Maaf yek maleh nak translate)


Friends, make sure you read this story until the end

POWER OF MONEY

By Adam Khoo - Singapore's youngest millionaire at 26 yrs.

I travel around the region pretty frequently, having to visit and
conduct seminars at my offices in Malaysia, Indonesia, Thailand and
Suzhou (China).

I am in the airport almost every other week so I get to bump into many
people who have attended my seminars or have read my books.

Recently, someone came up to me on a plane to KL and looked rather
shocked. He asked, 'How come a millionaire like you is traveling
economy?' My reply was, 'That's why I am a millionaire. ' He still
looked pretty confused.

This again confirms that greatest lie ever told about wealth (whi…

2nd Car

Macam ne nak cakap ek,,,,aku perlukannya untuk aku pergi pergi kerja.Alasan nya bila rasa nak tinggal di airport Kerteh takla ralat sangatkn.2 minngu tinggal kat sana tanpa bumbungpn tak kisah sangat.
Erm skang aku minta tolong Along aku usahakan sbb dia ramai contact especially bab2 kereta ni.Harap dapatla kereta tue sebelum aku naik ke laut semula
Imej
Nielah cara aku beraya selepas abis raya diatas laut bersama keluarga tercinta.
Aku pi Penang melawat adik beradik belah mak aku.Byk tempat la juga aku pi tp tak dan nak snap gambar semua.





Aidil Fitri 1430

Imej
Assalamauaalikum,
Erm macammana mau cakapla aku pun tak tau nak kata sedih tak patut juga sbb aku dapat beraya walaupun ditempat mcm dalam gambar tue.
Nampak je sunyi tapi dalam dia.....tengok gambarla senang cerita

p/s : lepas raya baru dapat update.Internet line problem pada raya.Nak skype org tersayang tak dapat pagi-pagi raya ni.








Tips Kejutkan orang bersahur

Ni aku dapat dari mail seorang kawan yang bekerja di Sarawak Energy.
Yang mana amat bergunala di praktikkan sempena Ramadhan ni ataupun yg mendatang,...erm tue pun kalau panjang umur lagi Insya Allah.
Yang bagus jdkanla iktibar sama2 yg lawak2tu jgnla ambik hati : -
Tips Kejutkan orang bersahurPuasa pun nak dekat, tapi time untuk bangunkan orang bersahur adalah time paling crucial sekali. Dibawah ni ada2 tips menarik untuk dicuba:-)

Kalau nak kejutkan orang bangun tidur especially sahur..cam ni antara caranya..
1. pegang anak jari kiri/kanan sambil tu panggil nama dia perlahan lahan..
2. sentuh bahu org tidur tu..dan goyangkan perlahan lahan..sambil panggil nama dia...
3. renjis air kat muka dia...sambil panggil nama dia...
4. tampar tampar manja pipi dia..sambil panggil nama dia...
5. tutup kipas/air cond


tapi kalau masih tak berkesan
1. jerit nama dia kuat kuat...
2. gigit ibu jari kaki dia..cam antu toyol gigit
3. simbah air sebaldi...kalau boleh air rendam baju dalam korang
4. tarik rambut dia …

Terawikh

Imej
Dah sampai Bintulu dah aku rupanya..apalagi dalam kepala terus teringat kat bujang sulong aku.
Wah makin berisi Adam Darwisy.
Malam apalagi terawikhla......ermm best betul dapat Terawikh atas darat,takla bergoyang badan2 masa semayang macam kat laut nun.Kat mana aku kerja????
Tengokla gambartue agak2 boleh teka kot.
Macam biasa di Bintulu aku memangpergi Al Hidayah meriah dan penuh orang di masjid Al Hidayah mana taknya JKK pun hebat2 semua, Semoga pengorbanan anda semua di rahmati dan di balas dgn sebaiknya oleh Allah SWT

Ulang Tahun

Imej
Erm sedar tak sedar dah setahun aku berkongsi hidup dengan isteri tersayang.Tak sangka pula kedua-dua mertua aku beli kek untuk celebrate.Malu pulak rasa tp terima kasih pada kawan2 yg datang yang tak dapat datang takpela sibuk dgn kerja masing2.


Petang kami lakibini ada pergila tgk rumah yg kami beli, Iris Garden Aparment.Belum siap mgkn last touch up kot.Sempat jugala my wife snap blok yg bakal kami diami nanti.






Dan hadiah paling istimewa untuk kami berdua pastinya dengan kehadiran HERO kami orang,bujang sulong, Adam Darwisy.

Aku Gerammmmmmm

Imej
Ni aku geram sgt sebab tak tau nak masak apa dengan udangni.Lgpun first time dapat pegang hidup dan besar mcmni.Bg sesetengah orang mungkin kecik tp bg aku dah besar....sama besar dgn pipi aku yang tembam ;)

Dr SMS & Saya

Imej
Ni masa aku dok sibuk ada kesempatan jumpa Dr SMS, angkasawan pertama Malaysia.
Mmg respectla dia punya perpektif dalam memajukan pemikiran rakyat Malaysia khasnya dgn caranya tersendiri.
Aku macamana pulak?

Jerebu

Imej
Apakah Jerebu?Jerebu yang kelihatan di latar langit bandar kita disebabkan oleh zarah terampai di dalam atmosfera. Pada kepekatan yang tinggi, zarahan ini terserak dan menyerap cahaya matahari menyebabkan ketampakan mengufuk mengurang menjadikan atmosfera kelihatan pendar baiduri. Jerebu tidak hanya terbatas di kawasan alam sekitar bandar tetapi dicerap juga di luar bandar.Zarah Jerebu - Asal Kejadiannya
Pembakaran Terbuka
Asap Kenderaan


Zarah yang menyebabkan fenomena jerebu berasal daripada pelbagai sumber, antaranya ialah semulajadi dan antropogen. Sumber semula jadi termasuklah lautan, hutan dan permukaan bumi. Walau bagaimanapun kebanyakan zarahan adalah daripada aktiviti manusia seperti pembakaran secara terbuka, pembukaan tanah, pengunaan kenderaan bermotor dan pembakaran bahan api di dalam dandang industri.

Keadaan di Malaysia yang Membantu Pemben…

Puasa

Imej
Tak lama lagi puasa akan menjelma,teringat pula masa zaman kat Bintulu dulu,yela tupun selepas aku terbaca pasal kawan di blog member aku dulu di roy.com
Nila gambar2 masa berbuka puasa di Bintulu.Dtg bercouple pn ada,bujang pun ada eksen bujang pun ada hehe

Resepi???

Imej
Erm nak masak apa nie?
Sape ade idea?
Klau nak tau ni lah Hasil Sg Similajau yg blum tercemar.
Akan datang belum tau, sbb tak lama nak ada plant buat aluminium kat area sana.

Perjalanan.........

Hari ni ari ke 2 di Bintulu,Alhamdulillah anak sihat wal afiat,1st day sampai terkejut juga tengok anak makin putih mana tidak nya diceriterakan oleh *yaknya (makcik) uminya dah jadi mcm Petrol station.
Adam hanya menyusu badan selama ni so klau nak tgk beza dia tgkla gambar2 tu