Catatan

Tunjukkan catatan dari Disember, 2010

Emas Yang Seketul

Imej
Assalamualaikum,
2-3 hari lepas adala baca pasal emas-emas ni jadi berminatla nak tau.Cari punya cari jumpala seorang guru yang ada info dan terlibat sekali dengan emas - meng emas ni (betulke ayat ni?)
Pung pang pung pang belila seketul dari dia-CEPAT terpengaruh juga saya ni kan?Hari ini sajejer gegatai nak pergi pajak kat ar-rahnu depan sungai Kuantan tu alih-alih ada notis kata tak mau terima lagi wafer,bar,syiling,emas sebagai pajakan hehehe.Takpela bukan rezeki saya la tu.Takpa boleh cuba di tempat lain pulak kot.
p/s : Ada ilmu baru buat,jangan hentam saja nanti apapun tak dapat.Belajar dari yang pandai dan jangan buat-buat pandai.



End of text.
From Kemasik with love

25 Rasul Series form NORFA Bookstore Kuantan

Imej
Assalamualaikum  and very good day.
Yesterday I decided to buy some books to my "perinduk ati pengarang jantung".Ermm what the best for them?Never mind just arrived at Kuantan safely and think it later.
After settle down (terminate) my Celcom bill at celcom service centre I just pass by one new book store.I notice small notes at their door "OPENING SOON ON 27/12/2010.
I just enter the bookstore and ask a few question to their representative and decide to buy something.I fetch up my  sons and bring them there.Her suggestion is 25 Rasul Series and other title as picture.


Buy  this item for Adam.Also can found at amazon and cheaper than I bought.

Now time to read for them : )



Season Come,Season Gone - Musim

Imej
Assalamualaikum and very good day,
Here another story from my village - about season.Other part of this world have 4 seasons namely spring,winter,autumn and summer.When I arrived at my home town (this trip the chopper little bit late) I can clearly observed this season.

1.Durian season
This kind of fruit normally call King Fruits-Why such name?To be honest I don't know.This fruits not yet appear at my home town,but their roots already fall on the ground as a sign the return of Durian seasons.
p/s:Don't buy Durian at the beginnings and  at the end  of the season - Really expensive.   




2.Monsoon seasons
This season cannot be avoid since they have their own cycle.If I not mistaken it will start on November and will end on March.Together bring heavy rain and thunder storm at the sea.Unsafe to the small boat even for big Cargo.This season most of the fisherman just hang up their net and looking for other job temporarily.
Recently Malaysia hosted a monsoon cup which held at Pulau …

Laksa Sarawak at Pahang

Imej
Praise to Allah our broad band back to normal again.
Currently at the land with little bit sad due to accident happen at on of our platform members.May Allah bless them and reduce their family hardship.
Source : The star
Yesterday my wife received one package from my mother in law (of course his mother ma) which contain Sambal Laksa Sarawak.Thank "Mak and Bapak" who hardly try to find Sambal Cap Burung Bayan.Another cap (brand) not really Ho liaw.
So lets cook Laksa Sarawak at Pahang.





Sajala nak cuba tulis dalam English kononnya nak try dapatkan google Adsense.Bila fikir-fikir balik ermmmmm tak payahla bukan apa kang bertukar pulak motif dari sesaje sampai nak buat duit pulak.Tak salah pada yang buat malah tahniah pada yang menjana income yang "masyuk".Pada saya nanti dulula kan sebab dengar kata susah dah nak apply Google Adsense lebih-lebih lagi dari Malaysia.Entahla. 

Akhir kata mari dengar apa kata tukang rasa kami...



End of text from 38

Cadang Cadangan

Imej
Assalamualaikum,
"Saya memberi cadangan pada diri saya untuk sambung belajar di OUM untuk intake Jan 2011 ini"-"Cadangan ditutup" sahut saya sendiri.

Nampak macam pelik tapi itulah antara kronologi yang berlaku pada diri saya 2 hari lepas.Selepas perbincangan pendek dengan rakan-rakan senior mereka memberi reaksi positif antaranya Zahid (syeikh) dan Omar "Lelaki Kebendaan".Yang lebih best lagi "my super booster" juga memberi yang amat positif dan mengujakan siapa lagi kalau bukan isteri tercinta Umie Abi dan Daiyan.

Ada pro dan  kontranya bagi pekerja offshore macam saya ni  dan setelah memikirkannya  saya nekad untuk mendaftar  insya Allah dalam tempoh cuti ini.

Seperti biasa apa yang di minta pihak "U" perlulah disediakan oleh kita sebagai bakal pelajar....Alamak mana pulakla saya simpan transcript diploma "Chemical Engineering" ni.Nak kena tanya Puan Penasihat mana dia simpan (Alhamdulillah ada isteri yang cermat bab simpa…

Penyakit "M" Datang

Imej
Assalamualaikum,
Untuk diri ini penyakit ini datang tiba-tiba disebabkan keadaan semasa yang agak tertekan.
Sekarang baru sedar yang diri ni tak tahan sangat dengan tekanan melalui perasaan.Fizikal boleh tahan tidak semestinya yang satu lagi boleh.

Manala nak cari ubat penyah penyakit "M" ni.Saya cadangkanini untuk diri saya sendiri buat masa ni.Terima kasih kepada isteri yang sentiasa ingatkan saya tentangnya.

Selamat Tahun Baru 1432 Hijrah

Imej
Assalamualaikum,
Yesterday night I little bit stress due to cant' make a call to my wife and sons at home to wish Happy Maal Hijrah.This morning I highlighted that issue in the meeting and immediately get respond from phone's in charge.-  Setting timer not telly with the clock time.We'll rectify it ASAP.
Yeah I hope it not happen again to me and other people.
You can imagine I wait till 2200 to make a call and suddenly the line malfunction at all.

To release little bit stress some buddy suggest me to take tonic stress,and some activity form the the book he rad before.Thanks a lot to him for his suggestions and with polite I refused for time being to take a tonic because in the same time I need to finish my antibiotics consumption first as suggested by Medic .I take a glass of water in the galley and try to  find another way.
Ahah just sent e-card and I hope she and my boys  will be understand.

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini
Salam maal Hijrah,
From TINGGI
End of text.

Which One Are You

Imej
Assalamualaikum and very good day.
This article actually was sent from one of my classmate when I pursue my Diploma in Chemical Eng with UTM.Congratulation to him because he was received Chancellor Award during graduation ceremony.Currently he pursue his study at OUMin Technology Management.This info I get from him when we met at Bintulu Airport two months ago.
He also asked me to further my study and get the Degree because Diploma qualification nowadays is "alang-alang".Oh hooo he is right.I pray to Allah to give me that chance.Amin
Now you can scroll down and identify which one are you.WARNING its for fun only.     






















Minggu Yang Sibuk

Imej
Assalamualaikum,
Akhir-akhir ni saya sibuk sikit dengan komitmen kerja dan “upgrading job gred”.Macam macam perkara yang perlu diselesaikan,Alhamdulillah semuanya berjalan seperti yang di rancang dan tak dirancang (bertambah lancar).

Baru-baru ni saya ada terbaca blog mengenai law of attraction,sebenarnya saya dah lama dengar pasal buku ni tapi malas nak cakne sangat jadi iapun berlalu mengikut waktu dan hasilnya saya pun tak dapat apa-apa tapi tak rugi apa-apa jugakkan?Menarik memang menarik dan apa yang dipraktikkannya memang relevan dengan daya apa yang dipanggil pemikiran positif atau dalam kata lainnya bersangka baik.

Sebagai orang islam saya akur dengan qada’ dan qadar Nya dan berpegang teguh pada prinsip “Allah takkan megubah nasib sesuatu kaum sehingga mereka sendiri merubahnya”-nak hurai lebih-lebih saya bukan ahlinya jadi saya fahamkan dari Ahlinya dan guna untuk kebaikan bersama.
Apa yang saya buat sekarang adalah tumpukan dengan test dan assessment yang ada dan cuba se…

Banyaknya Aktiviti

Imej
Assalamualaikum,
Cerita 1


Adam dah pandei berolah,sayur-sayur ditaburnya atas meja makan,anginnya sik tentu ,nangis-nangis sambil terjerit-jerit dan semestinya angin Abinya lagi sik tentu nangga anak berolah macamya.Mun ikut hati nok kurang sabar tok mok di tampar muka anak kecik tok tapi setelah beristighfar beberapa kali barulah mok ikut iman dan akal  bahawasanya mbiak ya masih kecil dan sik tauk apa-apa.Akhirnya di pujuk pakcik nya (Faiz) barula nya ada baik sikit.Mungkin gigi mok tumbuh sebab ya la nya berolah,dan sik senang perasaanya-Ya di padah Umi Adam.  

Cerita 2
Subuh-subuh tek mek dua dgn adik kamek bertolak dari rumah.Anak kamek tidur sik tentu, kali nya tau abinya mok pergi kerja dan ninggalkannya buat sementara waktu.Nang dah berakalnya, sebab kamek padah mcmya masa nya tido sebelah kakinya dingkah atas bahagian badan kamek jadi bila ada pergerakan nya akan tersedar.Untuk mengatasinya kamek berpura-purala tidur sebelah adik Daiyan nya.Alhamdulillah lepas juakla kame…